Αρχική » Μονταζ & σατυρα » Ελέω Θεού οι βασιλείς της Ελλάδος

Ελέω Θεού οι βασιλείς της Ελλάδος

Othon_Merkel_Teoxaris Το 1832 ο Όθων εκλέχθηκε Βασιλιάς της Ελλάδας από τις αναφερόμενες τότε ως «Μεγάλες Δυνάμεις». Αξίζει να διαβάσουμε ένα μικρό απόσπασμα από την Wikipedia.

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνούσε μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί, το 1835) και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό (3.850 στρατιώτες) που βαθμιαία συμπληρώθηκε από «εθελοντές», στην πλειοψηφία τους Γερμανούς.

Επειδή ο Όθωνας ήταν ανήλικος, σχηματίστηκε επιτροπή Αντιβασιλείας από τους Βαυαρούς Άρμανσμπεργκ (πρόεδρο), Μάουρερ, Έιντεκ, Γκρένερ και Άμπελ. Η περίοδος της Αντιβασιλείας κράτησε από το 1832 μέχρι το 1835 και υπήρξε εξαιρετικά σκληρή. Από τα πρώτα διατάγματα ήταν η διάλυση των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων των οπλαρχηγών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κάποιες εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν πολλοί γνωστοί καπετάνιοι. Πέρασαν από δίκη τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα που καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, αλλά η ποινή τους μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, ύστερα από τη διαφωνία των δύο δικαστών Πολυζωίδη και Τερτσέτη.

Η διοίκηση του κράτους ήταν έντονα συγκεντρωτική και γραφειοκρατική, με νομοθεσία εισηγμένη χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη τις τοπικές ιδιομορφίες. Τα μέλη της κυβέρνησης μοιράζονταν ως προς την εύνοια ανάμεσα στους Αντιβασιλείς.

Απ’ ότι διαβάσαμε την αγάπη για εμάς, την είχαν περίσσια από τότε. Μας έβλεπαν ως υπανάπτυκτους και μας το έπαιζαν σκληροί. Βλέπεις με τους ιθαγενείς, θα πρέπει να είσαι αυστηρός για να στρώσουν… Οι δικοί μας πολιτικοί φυσικά ενέδωσαν στις ορέξεις τους και για το καλό της πατρίδος -όπως διαβάσαμε- μέχρι και τον Κολοκοτρώνη έβαλαν φυλακή.

Η Ιστορία για κάποιο λόγο κάνει την επανάληψη της όσο αφορά τους Γερμανούς και τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν τότε και τώρα. Εννοείται ότι δεν είναι όλα τα ίδια, αλλά η βασική συμπεριφορά δεν πολύ άλλαξε. Η επανάληψη όμως δεν τελειώνει μόνο στους Γερμανούς, υπάρχει και κάτι που έχει να κάνει με ένα γνωστό επώνυμο. Δεν γνωρίζω τι σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ τους, αλλά σαν ένας άλλος Ιαβέρης που μας κυνηγά μετά από αιώνες, αυτό το επώνυμο σήμερα είναι από αυτά που δεν το ακούμε με συμπάθεια, καμία θα έλεγα.

Να μη σας κρατάω όμως σε αγωνία, διαβάστε στην παρακάτω φωτογραφία το επώνυμο του Γραμματέα επί των οικονομικών. Είναι απόσπασμα από το ΦΕΚ A 23/1834 και θα το βρείτε εδώ. Είναι σε μορφή PDF και μπορείτε να το κατεβάσετε.

Τότε το ΦΕΚ το έγραφαν και στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Σήμερα μάλλον ξεχάστηκαν και είναι μόνο στα Ελληνικά. Μπορεί και να σκέφτηκαν «Μη το παρακάνουμε» και μας πάρουν εντελώς χαμπάρι…

Nauplio1934_FEK1934_TheoxarisΜπορεί να χρησιμοποίησα την συνεπωνυμία του Θεοχάρη με σατιρική διάθεση και για να γελάσουμε λίγο, αυτές όμως οι επαναλήψεις της Ιστορίας και οι συμπτώσεις, αφήνουν και το σοβαρό προβληματισμό τους.

Advertisements

2 thoughts on “Ελέω Θεού οι βασιλείς της Ελλάδος

 1. Η συνέχεια τους είναι ακόμη παρών σταθερά θανατώνοντας τον Ελληνα και Ελλαδα !! και από 1834 εχουν μονοπώλιο κέρδους (τύπωμα χρημάτων και ενοικίαση με τόκο έναντι σπίτια χωράφια, και κάτοχος 100% μετοχών τραπεζα της Ελλάδας !!!! αλλά και ελληνικών τραπεζών και βουλής και με εκείνο το αφορολόγητο Κ Ι Σ εκμεταλευετε αφορολόγητα το 70% του Ελληνικού εμπορείου.

  είναι Θεμιτό Ελληνον να φύγουν 2016

  • Καλημέρα!

   Συμφωνώ, βάζω όμως και ένα ερώτημα.

   Λίγο πολύ, κάποιο λίγοι στον κόσμο εκμεταλλεύονται σχεδόν τα πάντα, γιατί όμως νιώθω ότι η χώρα μας είναι ένας πιο ιδιαίτερος στόχος?

   Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και να έχει καλή συνέχεια η μέρα σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s